Spice Girls in Paradiso Nu de Spice Girls in 2019 wederom op tournee gaan begint het girlpower gevoel weer te borrelen. Vooral fans die destijds te jong waren om de dames live te zien kunnen nu alsnog hun jeugddroom waar maken. Als je tenminste aan kaarten bent gekomen want volgens Ticketmaster is er nog nooit zo’n grote toeloop op concertkaarten geweest. In mei 2019 begint de populairste girlband ooit (minus Victoria) 21 jaar na hun allereerste echte live optreden in 1998 met een stijf uitverkochte concertreeks in Groot-Brittannië.

In november 1997 stonden ze al een uur op het podium van de Amsterdamse poptempel Paradiso, maar dat was niet voor een concert. Niemand kon vermoeden hoe groot het ging worden toen de Spice Girls in de zomer 1996 hun eerste single Wannabee uitbrachten. Het nummer, waarin de kenners een vleugje ‘I Want You Back’ van The Jackson 5 in terug horen, werd al vrij snel uit het niets een grote hit. En toen de tweede single Say You’ll Be There daarna op nummer 1 binnen kwam was de hype compleet. Opmerkelijk was ook dat deze hype wereldwijd was. Niet alleen Europa, maar ook vooral in de Verenigde Staten scoorde de Spice Girls drie dikke hits op een rij. iets wat destijds bijzonder was voor een Britse girlgroup. Terwijl het vijftal letterlijk kriskras de hele wereld overvloog voor promotionele optredens werd er aan een nieuw album gewerkt.

Ondertussen was er een Playstation game aangekondigd, een actie met Pepsi cola gelanceerd en werd er een film opgenomen. Toen de tweede cd Spice World begin november 1997 werd gelanceerd kwam niet alleen een enorme marketingmachine op gang, ook de geruchten dat de band uit elkaar zou gaan waren aan de orde van de dag. Niks aan de hand werd gemeld, maar enkele dagen na de lancering van hun tweede album werd wel manager, en het het brein achter de band, Simon Fuller ontslagen. Kenners weten dan al dat dit het begin van het einde is.

Als je het schema bekijkt waarmee het vijftal destijds de wereld overvloog voor hun pr tour kan je begrijpen dat ze zelf vaak niet eens meer wisten waar ze waren. Binnen een paar weken vlogen de dames voor promotionele optredens en tv interviews van Europa naar het Verre Oosten, Australië, de Verenigde Staten en Zuid- Afrika .

Ook Nederland werd enkele keren aangedaan. Op 6 november 1997 waren de Spice Girls aanwezig bij de MTV Awards in Rotterdam waar ze een award voor beste band in ontvangst namen. Diezelfde dag hadden ze ook hun manager ontslagen. En een maand later waren ze in Rotterdam aanwezig bij de première van hun film Spice World. Tussendoor kwamen op de Posh, Scary,Ginger, Baby en Sporty op 27 november 1997 nog naar Amsterdam voor een speciale persconferentie in Paradiso waar alleen maar ‘redacteuren’ van schoolkranten aanwezig mochten zijn. Een slimme zet, want kinderen stellen doorgaans geen vervelende vragen over bijvoorbeeld een ontslagen manager. De vijf meiden zaten ‘relaxed’ op het podium maar aan alles was duidelijk te merken dat er een spelletje werd gespeeld. Ze waren natuurlijk de ‘beste vriendinnen’ en van spanningen was geen sprake. En die enkele keer dat er naar een zogenaamde break up werd gevraagd werd beantwoord met ‘girlpower!’ waarna de zaal vol kids begon te joelen. Na 45 minuten vonden ze het zelf wel weer genoeg en vertrokken, enkele ‘redacteuren’ gedesillusioneerd achtergelaten omdat niet iedereen ‘zijn/haar vraag’ had kunnen stellen. Voor de enkele oudere toeschouwers die daar aanwezig waren, de volwassen media mocht geen vraag stellen en alleen vanaf het balkon meekijken, was duidelijk dat het begin van het einde was ingezet.

Diezelfde avond zaten de Spice Girls nog in het programma van de destijds populaire Paul de Leeuw. En ook daar was alles natuurlijk pais en vree. Want ‘Girlpower!’, u weet wel. De vier maanden daarna werd nog in een gek gillend tempo de hele wereld overgevlogen om het nieuwe album, de film, het spel en alle andere merchandise te promoten. Ook werd er een tournee aangekondigd en zodoende stond het vijftal op 24 februari 1998 in Dublin voor het eerst live in concert op het podium. Waar ze de tijd vandaan hebben gehaald om te repeteren weet niemand, maar binnen drie maanden werd iedere grote Europese concertzaal gevuld met een uitzinnig publiek. En toen barstte de bom.

De single ‘Stop’, die in maart 1998 was verschenen, scoorde minder naar de maatstaven die men inmiddels gewend was. En aan het eind van de Europese tour, en vlak voor dat er een concertreeks in de Verenigde Staten zou beginnen, stapte Ginger Spice Gerri Haliwel uit de band om zich te richten op een solocarrière. Ze wilde niet meer geleefd worden door het absurde schema waarin de groep zat. Logisch als je weet dat de Spice Girls vanwege dit schema voor hun laatste single met Gerri, Viva Forever, geeneens tijd hadden om een videoclip op te nemen. De platenmaatschappij loste dat op met een animatie, maar het was al veelzeggend dat deze niet in de VS werd uitgebracht omdat de populariteit daar al aan het afnemen was. De uitverkochte tour daar werd nog wel afgemaakt en niet veel later werd er nog gescoord met de single ‘Goodbye’, een afscheidsnummer voor Gerri.

En toen werd het stil rondom de groep en brachten vier overgebleven leden pas anderhalf jaar later weer nieuw materiaal uit. En dat ging niet lekker, want kent iemand nog de single ‘Holler’? Waarschijnlijk niet. En het derde album wat daar achteraan kwam, waarin ze een meer volwassen sound brachten, scoorde evenmin. De fans van de jaren daarvoor hadden inmiddels nieuwe sterren als Britney Spears en Christina Aguilera ontdekt. En zodoende ging de hype van de Spice Girls als een nachtkaars uit zonder dat de band ooit heeft aangekondigd er mee te stoppen. Maar gelukkig hebben we de muziek nog, komt er na een succesvolle reünietour in 2007 nu weer een concertreeks aan en zijn er nog diverse nummers die op de TNT feesten keer op keer de dansvloer in vuur en vlam zetten. Girlpower!