In deze blog van “Terug naar Toen” nemen we jullie mee naar een willekeurige hit parade van vroeger, en doen geven we je de feiten achter de hits!

Deze keer nemen wij jullie mee naar week 20 van het jaar 1996.

 Op nummer 29 vinden wij de Backstreet Boys met “I’ll never break your heart”

Voor ons de eerste echte kennismaking met Brian, AJ, Howie, Kevin en Nick. Eerder hadden ze in al de single “We’ve got it goin’ on” uitgebracht, maar met “i’ll never break your heart” veroverde ze de hele wereld, want dit werd hun eerste nummer 1 hit buiten de U.S.! De planning was om het nummer in twee weken op te nemen, maar dat werd iets langer omdat Brian en A. J., de twee hoofdvocalisten van het lied, verkouden waren.

Op nummer 26 komen we aan bij “Children” van Robert Miles.

Halverwege de jaren ’90 breekt hij door met dromerige dance, die al snel ‘dreamhouse’ wordt genoemd. In 1996 scoort hij drie hits in de Top 40, waarvan de eerste de grootste is: Children komt in de top 3 terecht. In veel andere landen komt het nummer op 1. In mei 2017 komt het bericht dat Miles aan kanker is overleden is op Ibiza, waar de dj/producer woonde. 

In deze week zijn er maar liefst 5 nieuwe binnenkomers, waarvan de ‘Macarena’ van Los Del Rio de hoogst nieuwe binnenkomer is op nummer 24. 

We komen maar niet van de Macarena af! Het succes was mede te danken aan het bijhorende dansje. Menig mens danst deze zonder moeite mee, al zijn er zeker velen die nog steeds de volgorde niet op een rijtje hebben. Het nummer “Macarena” werd oorspronkelijk in 1993 opgenomen, al snel werd het populair op Spaanstalige radiostations. The Bayside Boys maakte vervolgens een remix van het nummer dat eerst in Spanje en later wereldwijd werd uitgebracht. De rest is geschiedenis 😉

Op nummer 12 staan Maxine & Franklin Brown met “De Eerste Keer”

Het duo vertegenwoordigde in 1996 daarmee Nederland op het Eurovisiesongfestival in Oslo. Daar eindigen ze op de zevende plaats. Eimear Quinn uit Ierland won toen met het nummer “The Voice” . De single “De eerste keer “ behaalde uiteindelijk de 3e plek in de Nederlandse hitlijsten.

Nummer 4: Michael Jackson met “They don’t care about us ”

Dit nummer blijft een van de meest controversiële stukken die Michael Jackson ooit heeft gecomponeerd. In de VS beschuldigde de media Michael Jackson van antisemitische teksten waardoor hij het lied opnieuw opnam met gewijzigde songtekst. Ook verzette hij zich tegen de beschuldigingen van antisemitisme en voerde aan dat recensies de context van het lied verkeerd hadden geïnterpreteerd, hetzij onbedoeld of opzettelijk.

 Op de nummer 1 van deze hitlijst staat “Drill Instructor” van Captain Jack.

“Drill Instructor” is de 2e hit die deze Duitse eurodance groep scoorde hier in Nederland. Deze twee hits haalden kort na elkaar de nummer 1-positie in Nederland. Daarom staan beide nummers in deze hitlijst. De hits waren gedeeltelijk gebaseerd op soldatenliederen, wat bijvoorbeeld in Captain Jack blijkt uit de voor- en nazang en uit de af toe wat schunnige teksten. In 2002 kreeg de zanger (Franky Gee) een herseninfarct en was het voortbestaan van de groep lange tijd onzeker. Franky genas echter volledig en in 2005 vierde Captain Jack zijn tienjarig jubileum. Op 17 oktober 2005 kreeg Franky Gee echter wederom een hersenbloeding. Hij overleed op 22 oktober, na vijf dagen in een coma te hebben gelegen.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment